Tobias fik en kæmpe portion selvværd og fandt kursen mod drømmeuddannelsen
Han har deltaget i projektet Uddannelse til grønne job for at forberede sig på en erhvervsuddannelse. Her har Tobias fået en kæmpe portion selvværd og fundet retningen, så han nu er ved at uddanne sig til bygningsmaler og drømmer om eget firma.
Når 19-årige Tobias Worm skal sætte ord på, hvordan han var, da han gik i folkeskole, siger han, at han så sig selv som ’en lille, grå mus’.
”Jeg havde meget svært ved at åbne op og snakke med folk, jeg sad bare i et hjørne for mig selv og så YouTube i frikvartererne. Sådan er jeg slet ikke mere, nu går jeg rundt og snakker med stort set alle. Så der er sket meget på bare to år,” fortæller han.
EU er tæt på
Det var en lærer, der fortalte ham om muligheden for at deltage i projekt Uddannelse til grønne job i hjembyen Viborg, så han stadig kunne bo i barndomshjemmet. Men han har aldrig tænkt over, hvem der betalte for tilbuddet.
”Jeg var ikke klar over, at det her forløb er støttet af EU. Jeg har nok fået det fortalt, men jeg har ikke tænkt videre over det. Så det er først nu, jeg har fundet ud af, hvor pengene kommer fra,” fortæller Tobias.
Han har heller aldrig skænket en tanke, at EU støtter projekter, som han kunne være en del af. At han kunne få gavn af EU-midler, og at de endda kunne gøre så stor en forskel for ham, som de har gjort.
”EU-midler virker som noget fjernt, og noget der ikke har med mig at gøre. Men nu da jeg er blevet klar over, at det har været med til at gøre, at jeg står her i dag, så er EU lige pludselig tæt på,” fortæller han.
Tobias havde det generelt meget svært i skolen, så han er taknemmelig for, at han nu har fundet den rette uddannelsesvej, men også sin personlige vej.
”Jeg har aldrig haft det nemt. Folk var meget efter mig, fordi jeg var lidt flabet – måske nogle gange lidt for flabet, og så fik jeg lidt igen. Jeg var aldrig rigtig glad for skolen og har aldrig tænkt over, hvad jeg drømte om, men det ved jeg nu.”
180 sårbare unge
Projektet er støttet af EU’s Socialfond, og formålet er, at 180 unge påbegynder en erhvervsuddannelse inden for fagområder, der bidrager til den grønne omstilling.
Tobias gik på FGU Midtjylland – Den Forberedende Grunduddannelse – under fagtemaet Byg, Bolig og Anlæg (BBA), hvor Birger Saugmann er projektmedarbejder:
”Projektet understøtter de unge, hvor de er i deres liv lige nu og de udfordringer, de måtte have. Derudover får de undervisning med et grønt fokus, så de står stærkere på arbejdsmarkedet, når de kommer ud på den anden side med et uddannelsesbevis i hånden. Det er samtidig en del af projektet, at de unge får en fast kontaktperson, som støtter dem igennem hele projektet lige fra visitering til fastholdelse under det første halve år på erhvervsuddannelsen, så de ikke føler, at de er overladt til sig selv. Tobias har Daniel som kontaktperson, og det skal forhåbentligt være med til at hjælpe Tobias til at gennemføre uddannelsen,” forklarer han.
Et selvtillidsboost
Tobias har nu skiftet FGU i Viborg ud med UCH - Uddannelsescenter Holstebro, hvor han bor på skolehjemmet i hverdagene og er hjemme hos forældrene i weekenderne.
”Det var min kontaktlærer Daniel på FGU, der gav mig et selvtillidsboost. Han fik mig til at tro på mig selv, og det har betydet alt. Han har ikke været på besøg her i Holstebro endnu, men han kommer snart og ser til mig,” forklarer Tobias og fortsætter:
”Den største forskel for mig fra folkeskolen og så til nu, det er helt klart den selvværd og selvtillid, jeg har fået. Det er noget, jeg mærker rigtig meget, særligt når jeg skal snakke med andre mennesker. Jeg er rigtig glad for, at jeg er blevet helt sikker på i hvilken retning, jeg skal, men det betyder allermest for mig, at jeg har fået selvværd og er blevet udadvendt. Nu kan jeg næsten alt. Det får jeg i hvert fald at vide,” griner Tobias.
Han stortrivedes og snakkede med alle på skolen i Viborg, men det gør han også på den nye skole i Holstebro, hvor han nu drømmer om at hjælpe andre unge mennesker i sit eget firma.
”Her på skolen snakker jeg også med alle, også dem fra de andre uddannelser. Der er et rigtig godt fællesskab her. Jeg tror på mig selv og det, jeg kan, tage min egne valg – lidt større valg. I fremtiden vil jeg gerne have mit eget firma, bygge det op. Der vil jeg selvfølgelig være bygningsmaler og få lærlinge ind og hjælpe dem på rette vej.”
Kampagne: EU-midler ender hos dig og mig
Det starter i Bruxelles. Men hvor ender det? EU-fondene støtter en lang række projekter, der gør en positiv forskel for helt almindelige danskere og deres hverdag. Nogle får hverdagen til at hænge bedre sammen – andre bliver styrket i deres faglighed eller bygger en stærkere forretning. Og i sidste ende betyder det større frihed, mere glæde og flere muligheder – og det var jo også det, der var meningen.
Læs de andre historier fra kampagnen
FAKTA om Uddannelse til grønne job
Formålet med projekt Uddannelse til grønne job er, at 180 sårbare unge i alderen 17-25 år på Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) påbegynder en erhvervsuddannelse (EUD) inden for fagområder, der bidrager til den grønne omstilling.
De unge støttes i et sammenhængende forløb fra visitering på FGU til fastholdelse på EUD. Det særlige ved projektet er, at de unge tilknyttes en fast kontaktperson, at indsatserne tilrettelægges ud fra den enkeltes behov og interesser, og at der fokuseres på hele den unges liv - også i fritiden.
Sekretariatet Projekter imidt er operatør på Uddannelse til grønne job, som er et tværkommunalt projekt under den Europæiske Socialfond Plus, der støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Der samarbejdes blandt andet med FGU Midtjylland og FGU Midt-Vest samt med en række lokale virksomheder og erhvervsuddannelser.
Projektet gennemføres over en 3-årig periode, der slutter den 31. december 2025.
Læs mere om Uddannelse til grønne job
FAKTA om EU’s Socialfond Plus
I 2021-2027 investerer EU’s Socialfond Plus 891 mio. kr. i aktiviteter, der skaber udvikling i hele landet. Socialfondsprogrammet 2021-2027 har fokus på opkvalificering, uddannelse og kompetenceudvikling.
Indsatserne skal sikre, at virksomhederne har adgang til kvalificeret arbejdskraft, og at den enkelte person har efterspurgte kompetencer og er velkvalificeret. Socialfonden skal sikre, at medarbejdere, studerende og ledige har de rette kompetencer og færdigheder til at understøtte virksomhedernes omstilling til en grønnere og mere digital fremtid.
EU’s Socialfond Plus medfinansierer projekter, der skal:
- Få flere til at tage en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse
- Løfte arbejdsstyrkens kompetencer gennem målrettet og fleksibel efteruddannelse
- Fremme iværksætteri
- Fastholde og inkludere borgere på arbejdsmarkedet
- Sikre at unge har kompetencer, der ruster dem til fremtiden
- Understøtte en lige adgang til uddannelse
- Fremme den sociale integration af borgere i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed